Всесвітній день водних ресурсів

  • 123

Всесвітній день водних ресурсів запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН 22 березня 1993 року. В цей день в різних країнах проводяться заходи, присвячені підвищенню інформованості громадськості стосовно важливості збереження та освоєння водних ресурсів. Мета цієї роботи – привернути увагу до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання. У 2000 році ООН прийняла Декларацію тисячоліття. Розроблена спеціальна Програма дій на ХХІ століття, метою якої є забезпечення кожного жителя нашої планети чистою питною водою.

Вода – колиска життя. Без неї неможливе існування жодної з відомих форм живих істот – рослин, тварин, бактерій і інших. Людина також не може прожити без води. Наше тіло на 80% складається з цієї унікального речовини, у водному середовищі відбуваються всі обмінні процеси в організмі.

Хоча понад 70% поверхні Землі вкрито водою, тільки близько 3% цієї води є прісними. Тільки третина прісної води доступна людині, інша зберігається в льодовиках. Більшу частину вільної води складають ґрунтові води. Таким чином, річки і озера містять всього лише близько 0,3% прісної води світу.

Для людини дуже важливо пити чисту воду – це одна з основних складових здоров'я, як і чисте повітря, здорова їжа і фізична активність. Зараз стає очевидним, що ми споживаємо дуже багато води, більше, ніж Планета може відновити і очистити. Понад мільярд людей на планеті не мають доступу до чистої питної води і ще 2.6 мільярда відчувають нестачу води для потреб гігієни.

За прогнозами вчених до 2025 року дві третини населення Землі відчуватимуть нестачу чистої води.

В Україні ми схильні думати, що брак питної води – проблема інших далеких країн. Але це не так. Хоча ми ще не відчуваємо цього щодня, тиск на наші прісноводні запаси і навколишнє середовище збільшується. До того ж, майже у всіх регіонах країни ми бачимо жахливе забруднення водойм, які забезпечують наші міста і села питною водою.

Чи замислювався ти над тим, скільки води ти випиваєш на день? А скільки води ти «з'їдаєш», «одягаєш» або використовуєш іншим способом? Кожен продукт, який ми купуємо, від футболки, шматка хліба до електроприладів вимагає воду для виробництва. Середньостатистичний Водний слід по світу становить 1240 м3 на людину на рік. Водний слід країни розраховується за кількістю води, використаної для виробництва всіх товарів, які споживають жителі країни, в тому числі імпортних. Тому очевидно, що економічно розвинені країни мають значно більший Водний слід, ніж бідні.

Охорона цінних природних територій – створення заповідників – природні системи забезпечують природне очищення і збагачення води.

Відновлення річок і плавнів. Останні дуже важливі, адже вони діють як природний фільтр, допомагаючи очищенню водойм.

Гарне очищення стічної води в промисловості і в побуті (сучасні фільтри, забір води нижче точки скидання зобов'язує промисловість добре очищати стічні води).

Висадка дерев і охорона лісів. Дерева та інші рослини сприяють очищенню води, підвищують випаровування, є природним захистом від паводків, так як поглинають частину води, яка випадає з опадами.

Кожного року День Води присвячується певній темі. Отже висновок один, давайте берегти воду! Це єдиний шлях не втратити життя на землі.