Нова солідарність нової ери

  • 109

Фото без опису

6-7 березня 2023 року відбувся VIII Європейський Конгрес місцевого самоврядування у місті Миколайки Мазовецького воєводства Республіки Польща. Близько 2000 представників муніципалітетів з різних країн, 12 тематичних напрямів і понад 120 заходів від дискусій до майстер-класів.

Участь української делегації була організована Благодійним фондом «МХП – Громаді» та МГО «Україна – Польща – Німеччина». Черкащина була представлена чотирма територіальними громадами. Так, участь у конгресі взяли представники Бобрицької, Водяницької, Уманської та Христинівської громад. Представником від Христинівської громади в складі делегації стала староста Івангородського старостинського округу Людмила Матенчук.

До уваги учасників було представлено панелі (лекції) різної тематики доповідачів із багатьох країн світу – політичних і громадських діячів, представників бізнесу та інших. Було обговорено широкий спектр питань організації і вдосконалення місцевого самоврядування, державного управління, екології, туризму, фінансів, транспорту, впровадження європейського досвіду управління в країнах, які не є членами ЄС.

Окремий блок виступів було присвячено ситуації в Україні. Головним предметом обговорення стали події, пов’язані з військовою агресією росії проти України. Так, в одній із панелей спікерами стали представники деокупованих територій: заступник міського голови Бучі, міські голови Скадовська, Конотопу та Тростянця.

Українська делегація також відвідала прийом у Повітовому старостві Легіньовського повіту Мазовецького воєводства в рамках знайомства з програмою розвитку територіальних громад LEADER. Ця програма відкриває для громад великі можливості, пов’язані з втіленням важливих соціально-економічних проєктів. На зустрічі делегація виступила з пропозицією розвивати співпрацю України та Польщі у напрямі розвитку територіальних громад та була підтримана нашими польськими Колегами.

Маємо надію, що всі здобуті знання та контакти вже дуже скоро зможемо застосувати для формування моделі розвитку нашої громади, при пошуку грантових можливостей та інвестицій і в цілому для відбудови України після Перемоги.