Санітарно-гігієнічні та протиепідемічні вимоги до місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб у зв’язку із збройною агресією російської федерації

  • 458

Фото без опису

24 лютого 2023 року внаслідок воєнних дій з боку рф багато громадян України з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини вимушені були покинути свої домівки і шукати прихисток всередині країни або за її межами.

За даними Міністерства соціальної політики кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) всередині країни станом на 06.02.2023 сягає 4,8 мільйона людей. За неофіційними даними, їх може бути набагато більше.

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО), із урахуванням рекомендацій Управління Верховного комісара ООН у справах біженців розроблені мінімальні вимоги до місць тимчасового перебування ВПО, які затверджені наказом МОЗ України 31.03.2022 №554.

Вимоги до місць тимчасового перебування

  1. Місця тимчасового перебування, облаштовуються поза зоною бойових дій та інших потенційно небезпечних районів.
  2. Житлова зона має бути забезпечена належним освітленням, місцями для сну та відпочинку.
  3. Параметри мікроклімату приміщень повинні бути максимально наближені до рекомендованих: 18°C при відносній вологості 30-70%.
  4. При розміщенні спальних місць необхідно формувати мінімальну відстань між ними в 1 м та 0,8 м від зовнішніх стін.
  5. На території місць тимчасового перебування має бути організоване місце для приготування їжі таабо забезпечене централізоване харчування з дотриманням умов зберігання та реалізації харчових продуктів і продовольчої сировини, особливо тих, які швидко псуються.
  6. Вода питна в місцях тимчасового перебування повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року №400, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01 липня 2010 року за №452/17747.
  7. У місцях тимчасового перебування ВПО повинні мати доступ до медичної допомоги та лікарських засобів. За потреби слід організувати чергування медичного працівника, проте при перебуванні одночасно понад 100 осіб, наявність медичного працівника є обов’язковою. При прибутті до місця тимчасового перебування та при підготовці подальшого організованого переміщення до інших місць тимчасового перебування оглядаються медичним працівником.
  8. Необхідно передбачити можливість виокремлення приміщення для тимчасового перебування ВПО, які мають симптоми інфекційних захворювань. У разі виникнення підозри на інфекційну хворобу забезпечити виявлення, своєчасну ізоляцію, при необхідності госпіталізацію ВПО.

У разі відсутності окремого приміщення виділяють частину приміщення, яку виокремлюють (наприклад, ширмою), з мінімальною відстанню в 1,5-2 м до інших осіб.

  1. Місця тимчасового перебування повинні бути забезпечені рідким милом, антисептиками, паперовими рушниками, облаштовані місцем для обробки рук антисептиком.
  2. Дотримуватися протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19, підтримання фізичної дистанції не менше одного метра, використовувати засоби індивідуального захисту, зокрема респіраторів або масок, у тому числі виготовлених самостійно, із забезпеченням їх збору та утилізації.

Внутрішньо переміщеним особам рекомендувати забезпечити отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

  1. Забезпечити регулярне провітрювання не менше трьох разів на добу, вологе прибирання – один раз на добу, дезінфекція поверхонь, до яких часто доторкаються, – не менше 2 разів на добу. Вологе прибирання із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів в місцях тимчасового перебування проводиться не менше одного разу на тиждень або у разі забруднення біологічними рідинами. Вологе прибирання санвузлів в місцях тимчасового перебування проводиться із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів щоденно.

Додатково в місцях тимчасового перебування забезпечити своєчасне проведення необхідних дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних та інших санітарних і протиепідемічних заходів.

  1. Тверді побутові відходи в місцях тимчасового перебування повинні збиратися у встановлені на майданчиках з твердим покриттям контейнери. Сумарний об’єм контейнерів для зберігання побутових відходів повинен перевищувати фактичний об’єм їх утворення на 25 відсотків.
  2. Під час зберігання побутових відходів у контейнерах повинна бути виключена можливість їх загнивання, розкладання, розвіювання та розпилювання. Термін зберігання в холодний період року (при середньодобовій температурі – 5°С і нижче) повинен бути не більше ніж три доби, а в теплий період року (при середньодобовій температурі більше ніж +5°С) – не більше ніж одна доба (щоденне перевезення).
  3. У разі облаштування вигрібної ями, вона повинна бути водонепроникною та мати щільно прилягаючу кришку. Об’єм вигрібної ями розраховується виходячи з чисельності населення, що ним користується. Вигрібну яму необхідно очищати у міру її заповнення.

Вигрібна яма повинна бути віддалена від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м.

  1. Місця тимчасового перебування облаштовуються з розрахунку наявності:
  • душових – не менше ніж 1 на 50 осіб;
  • умивальників – 1 кран на 5-7 осіб;
  • постачання питної води – 20 літрів на людину на добу;
  • постачання води для санітарно-гігієнічних потреб – 50 літрів на людину на добу.
Інші статті

Всі статті