Шановні жителі громади! Своєчасно сплачуйте за житлово-комунальні послуги!

  • 92

Фото без опису

На сьогодні в умовах підготовки підприємств – надавачів житлово-комунальних послуг до опалювального періоду 2022-2023 років одним із проблемних питань, що потребує особливої уваги, є питання погашення заборгованості споживачів за спожиті комунальні послуги.

Наразі оплата споживачів є основним джерелом надходжень підприємств житлово-комунального господарства, що дозволяє здійснювати цим підприємствам виплату заробітної плати працівникам, сплачувати за спожиті енергоносії, закупляти паливно-мастильні матеріали та засоби для знезараження та очистки питної води.

Погашення значного обсягу боргів населення за надані житлово-комунальні послуги до початку опалювального періоду 2022-2023 років є запорукою належного його проходження та виконання підприємствами – надавачами цих послуг своїх зобов’язань.

В умовах воєнного стану Кабінет Міністрів України постановою від 5 березня 2022 року №206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» заборонив:

  • нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню) інфляційні нарахування, проценти річних, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. Така заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Але в той же час воєнний стан не звільняє громадян України від сплати за отримані житлово-комунальні послуги.

Оплату за спожиті комунальні послуги споживачі можуть здійснювати за допомогою онлайн сервісів, а саме: через особисті кабінети, мобільні застосунки, платіжні системи: «Ощад24», «Приват24», МоноБанк» та інше.

Шановні громадяни! Закликаємо Вас своєчасно та в повному обсязі сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги, що в свою чергу дасть змогу підприємствам, надавачам цих послуг, забезпечувати стабільну роботу цих підприємств.