Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

  • 52

Фото без опису

Пенсія із солідарної системи призначається за наявності необхідного страхового стажу. Розмір пенсії залежить від тривалості страхового стажу та величини заробітку, з якого сплачено внески.

 

Громадяни, які у певні періоди з 2004 року офіційно не працювали – не належали до категорії застрахованих осіб. Якщо їм не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, вони можуть укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Договір про добровільну сплату єдиного внеску можливо укласти за місцем проживання, звернувшись до податкового органу з необхідним пакетом документів: заява вставленої форми, копія трудової книжки (за наявності), виписка з системи персоніфікованого обліку (ОК-5), копія документа, що посвідчує особу.

 

Закон України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» передбачає два види договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, які передбачають:

  • щомісячну сплату єдиного соціального внеску (укладається не менш як на рік);
  • одноразову сплату єдиного соціального внеску за минулий період (не раніше ніж з 01.01.2004).

Розмір єдиного соціального внеску, який сплачується щомісяця, не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (на сьогодні – 1430 грн.).

 

При одноразовій сплаті єдиного соціального внеску за попередні періоди, в яких людина не підлягала страхуванню, сума сплаченого внеску за кожен місяць такого періоду вдвічі більша: мінімальний страховий внесок помножений на коефіцієнт «2». Одноразова сплата єдиного соціального внеску здійснюється однією сумою за весь період протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору.