Профілактика ієрсиніозу

  • 140

 

Фото без опису

Кишковий ієрсиніоз – гостре інфекційне захворювання, симптомами якого є загальна інтоксикація, висипання, ураження травної системи та інших органів. Заразитись збудником можна від домашніх  тварин або гризунів, зокрема, після вживання продуктів, до яких мають доступ гризуни-носії інфекції. Бактерії Yersiniaenterocolitica швидко гинуть під дією сонячних променів та при висушуванні, при нагріванні до +60 °Спротягом 30 хвилин, при кип’ятінні – через 10 секунд. Дезінфекційні засоби вбивають збудників протягом 1-2 годин.

З метою попередження гострих  кишкових інфекцій, зокрема ієрсиніозу, необхідно:

  • Продукти зберігати в приміщеннях, недоступних для гризунів.
  • Для запобігання забрудненню овочів та коренеплодів – звільняти сховища для городини від старих овочів, перед завантаженням проводити дезінфекцію, білити стіни та підлогу, підсушувати на сонці тару, у разі  тривалого  зберігання періодично їх перебирати. Продукти, на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати, в разі необхідності - обов’язково піддати термічній обробці.
  • Овочі та фрукти ретельно мити, обдавати окропом, особливо у разі їх споживання в сирому вигляді.
  • Дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно  мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці, після кожного відвідування вбиральні.
  • Відпочиваючи на природі, не можна використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставкі.
  • Велику роль у боротьбі з мишоподібними гризунами відіграє систематичне проведення дератизаційних заходів.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, біль голови, біль у животі, блювота, часті рідкі випорожнення) необхідно своєчасно  звертатись за медичною допомогою. Самолікування може призвести до ускладнень. 

Христинівськеуправління Головного управлінняДержпродспоживслужби в Черкаськійобласті

 

Інші статті

Всі статті