ДО УВАГИ ЖИТЕЛІВ ГРОМАДИ щодо заборони спалювання сухої трави, залишків сухої рослинності, листя та сміття

  • 133

Фото без опису

 

По всій території нашої громади жителі продовжують бездумно та безконтрольно спалювати на власних присадибних ділянках сміття, сухе листя та чагарники, тим самим не задумуючись над тим, яку небезпеку для здоров’я людей завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності.

Шкода від спалювання листя і сухої трави надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, жителі населених пунктів рідко надають цьому уваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому, без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.

Спалювання рештків рослин і опалого листя небезпечне ще й тим, що може перерости у неконтрольоване горіння. А це  в свою чергу може призвести до пожежі. 

Що ж робити з листям, бур’янами та гіллям дерев? Їх можна вивозити на звалища, як побутові відходи, а можна компостувати, щоб потім використати, як добриво для дерев чи кущів.

У зв’язку з вищезазначеним, виконавчий комітет Христинівської міської ради звертається до жителів громади з проханням не спалювати суху траву, стерню, бур’яни, залишки рослинності, листя та сміття та не провокувати таким чином виникнення пожеж і не завдати шкоди для здоров’я людей.

Тож закликаємо усіх жителів громади берегти своє здоров’я, дбати про чистоту довкілля, бути відповідальними, свідомими та не допускати випадків спалювання бур’янів і побутових відходів!