Як уберегтись від гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь
За оперативною інформацією Держпродспоживслужби упродовж 4 місяців 2022 року в Україні було зареєстровано 24 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждали 188 осіб, із них 116 дітей (62%), з них17 спалахів зареєстровано після початку військових дій.
За аналогічний період 2021 року було зареєстровано 25 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждали 232 особи, з них 218 дітей (93,9%).
У січні цього року спалах гострої кишкової інфекції, спричиненої ротавірусом, у результаті якого постраждали 3 дітей, був зареєстрований серед вихованців дошкільного навчального закладу № 65 у м. Черкаси.
З настанням теплої пори року ризик виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь значно зростає.
З метою запобігання їх виникненню необхідно дотримуватися простих, але важливих правил:
- оминати місця стихійної торгівлі, купувати харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;
- уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не купувати такі продукти;
- не купувати м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
- купуючи продукти на продовольчих ринках, вимагати у продавця довідку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;
- зберігати продукти харчування тільки за умов, зазначених на упаковці та у встановлені терміни;
- дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;
- використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, у холодильнику зберігати їх окремо;
- не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати термічній обробці;
- готові страви зберігати без холоду не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;
- для пиття та приготування страв використовувати чисту питну воду з відомих джерел;
- не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби тощо);
- при споживанні овочів, фруктів та ягід добре промити їх питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
- дотримуватись правил особистої гігієни, ознайомити з ними дітей.
За перших ознак кишкового захворювання звертайтесь до лікаря або викликайте «швидку». Самолікування небезпечне!