До уваги роботодавців

  • 127

Фото без опису

З 7 липня почне діяти нова форма звіту 3- ПН

Мінекономіки наказом від 12.04.2022 р. №827-22 (зареєстрований в Мін'юсті 25.05.2022 р. за №565/37901) затвердило нові:

  • форму звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)»;
  • порядок подання форми звітності N 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)».

Форма №3-ПН подається юридичними особами, фізичними особами – підприємцями, які в межах трудових відносин використовують працю фізичних осіб (далі – роботодавець), за наявності попиту на робочу силу (вакансії).

Згідно з оновленою редакцією Порядку, заповнюється та подається вона роботодавцем до філії міжрегіонального/регіонального центру зайнятості (або до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості – до дати припинення їхньої діяльності) (далі – центр зайнятості) незалежно від місцезнаходження роботодавця з дня виникнення в нього потреби в підборі працівників та/або з дати відкриття вакансії, але не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансії. Датою відкриття вакансії є наступний день після створення нового робочого місця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником.

Порядком передбачено подання форми №3-ПН в електронній формі (з накладенням чи без накладення електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів). А також, як і раніше, можна буде подавати в паперовій формі (із засвідченням підписом керівника/фізичної особи – підприємця або уповноваженої ним(нею) особи).

Подання роботодавцями електронної форми № 3-ПН здійснюється:

  • через електронний кабінет, який створюється роботодавцем або уповноваженою на це особою шляхом реєстрації персонального облікового запису в електронному сервісі «Електронний кабінет роботодавця», що розташований на веб-сайті Державної служби зайнятості. Інструкцію зі створення дивіться тут;
  • або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування.

У разі подання електронної форми № 3-ПН через електронний кабінет роботодавець або уповноважена ним особа, використовуючи електронний кабінет, заповнює електронну форму №3-ПН з накладенням чи без накладення електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, та направляє її до адресата засобами інформаційно-комунікаційних систем.

Якщо електронна форма №3-ПН подається без накладення електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, така форма підтверджується паперовою формою (із засвідченням підписом керівника/фізичної особи – підприємця або уповноваженої ним(нею) особи) шляхом подання її до центру зайнятості протягом п’яти робочих днів.

У разі подання електронної форми № 3-ПН через Єдиний державний веб-портал електронних послуг відомості, що передбачені формою № 3-ПН, у тому числі таблицею «Основні дані про вакансію(ї)» форми № 3-ПН та відомостями про вакансію(ї) за формою згідно з додатком до Інформації про попит на робочу силу (вакансії), формуються у довільній формі, придатній для сприйняття їх змісту, та передбачають їхню наповненість відповідно до встановлених цим Порядком положень.

Електронна форма №3-ПН, що подається роботодавцем або уповноваженою ним особою з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, заповнюється ними з накладенням електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, та надсилається до адресата засобами інформаційно-комунікаційних систем.

Оновлена форма №3-ПН також складається з двох частин:

  • основних даних про вакансію(ї);
  • відомостей про вакансію (де буде треба навести вимоги до кандидата, а також умови праці за вакансією).

Але все ж таки удосконалення будуть!

Перша частина у новій формі доповнюється новою графою «Спосіб укомплектування вакансії(й)», яка передбачає два варіанти:

  • за сприяння Державної служби зайнятості;
  • підбір кадрів здійснюється самостійно.

Отже, сам факт подання інформації вже не означатиме, що центр зайнятості буде намагатися ці вакансії закрити. Якщо роботодавець бажає знайти працівників самостійно, він про це зазначатиме у формі.

Друга частина тепер є окремим додатком до форми №3-ПН. Вона містить ширший набір інформації щодо вимог до кандидата, умов праці, особливостей вакансії, а також інформацію в частині доступності і безпеки робочого місця для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Зауважимо, що згідно з Порядком відомості про вакансію (додаток) можна буде заповнювати по-різному.

Так, ці відомості можуть заповнюватися фахівцем центру зайнятості під час особистої зустрічі фахівця з роботодавцем, або спілкування між ними у телефонному режимі чи через засоби електронного зв’язку. Також відомості про вакансію можуть заповнюватися роботодавцем самостійно.

І, як і зараз, актуальність зазначеної(их) у поданій формі №3-ПН вакансії(й) буде уточнюватися фахівцем центру зайнятості не рідше ніж двічі на місяць та перед направленням зареєстрованого безробітного або особи, яка шукає роботу, до роботодавця.

За детальною інформацією звертайтеся за телефоном (04745) 6-02-93 або безпосередньо до фахівців Христинівської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості за адресою м. Христинівка вул. Соборна, 97.