Чим небезпечна водно-нітратна метгемоглобінемія?

  • 185

Фото без опису

Вживання води з перевищеним вмістом нітратів може викликати захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію. Особливо небезпечно вживання такої води для дітей перших 3-х років життя, тому що в них проходить з особливо важким перебігом і може призводити, в окремих випадках, до летальних наслідків.

Потрапляючи до організму нітрати перетворюють гемоглобін крові на метгемоглобін – сполуку, що не здатна переносити кисень, і спричиняють дефіцит кисню в клітинах (гіпоксію). Особливо небезпечним це є для дітей. Цьому сприяє цілий ряд факторів: незрілість захисної системи організму, низька кислотність шлункового соку, споживання більшої кількості рідини на кг маси тіла тощо.

При рівні 25-40% і вище метгемоглобіну в крові дітей, особливо в перші шість місяців життя, є високий ризик летального результату.

 

У менших концентраціях це проявлятиметься млявістю, втомлюваністю, розвитком вегето-судинної дистонії, серцево-судинних порушень, зниженням працездатності і адаптаційних резервів організму, ціанозом, а у дітей, крім цього, порушенням фізичного розвитку, зниженням уваги та концентрації під час навчання. Також нітрати і нітрити здатні впливати на розвиток плода, тому майбутнім матерям небезпечно споживати воду з підвищеним вмістом нітратів. Нітрати здатні викликати хронічну інтоксикацію.

 

Окрім того, надзвичайно важливо пам’ятати, що найбільш доступні способи очистки води, зокрема, такі як кип’ятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів ніяким чином не знижують вміст в ній нітратів, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність. Забруднену нітратами воду можна використовувати лише для технічних цілей.

 

Найнебезпечнішою з точки зору ураження нітратами є вода з колодязів – там вони частіше виявляються. В минулому році перевищення нітратів виявлялись в криницях дитсадків с. Розсішки і с. Ягубець. Проте і в водопровідній воді комунального водогону м. Христинівка періодично були перевищення по вмісту нітратів від 53 до 81 мг/дм3 і в воді Верхняцького водогону і дитсадку смт. Верхнячка від 80 до 88мг/дм3 при допустимому рівні 50мг/дм3.

 

Одним із варіантів вирішення цих питань – впровадження установок доочистки питної води на системах централізованого і децентралізованого водопостачання. Органи місцевої влади поки що не можуть глобально вирішити ці питання.

Ця інформація найбільш важлива для батьків, особливо малолітніх дітей, та майбутніх батьків. Для того, щоб запобігти отруєнню нітратами з води, слід споживати воду після попереднього очищення фільтрами з використанням технології зворотного осмосу, використання бутильованої води або з пункту розливу питної води біля автовокзалу, куди завозиться вода з цеху водопідготовки с. Сичівка.

Інші статті

Всі статті