Про стан забезпечення населення якісною та безпечною водою

  • 263

На території Христинівської територіальної громади залишається гострою проблема забезпечення населення якісною та безпечною питною водою.

Під час перевірок п’яти об’єктів водопостачання в 2021році фахівці Держпродспоживслужби виявляли наступні основні порушення вимог санітарного законодавства:відсутність технологічних регламентів щодо виробництва питної води, погоджених в установленому законодавством порядку, робочих програм по підготовці води та виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води,порушення утримання зон санітарної охорони джерел централізованого питного водопостачання та режимів господарювання в них.

Держпродспоживслужбою в 2021 році досліджено з джерел та мереж централізованих і нецентралізованих джерел водопостачання16 проб води за мікробіологічними показниками, всі проби відповідали вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», та 26 проб за санітарно-хімічними показниками, 13 з них (50%) не відповідали гігієнічним нормативам, переважна більшість з яких пов’язана із завищеним вмістом нітратів – 11 проб (42,3%), 7 з яких відібрані з комунального водогону міста (на водозаборах№1 і №2, в дитсадках №1, 2, 5). Решта проб, що не відповідали по нітратах: на Верхняцькому водогоні в свердловині № 137(амоній і нітрати) і дитсадок «Колосочок»; по 1 пробі в дитсадках с. Розсішки і с. Ягубець. В 2-х пробах води Великосевастянівського водогону відхилення по каламутності і в одній по вмісту заліза.

Після утворення Христинівської громади до складу Христинівського ВУЖКГ увійшли наступні водогони: Великосевастянівський, Верхняцький і Верхняцького ОСББ і планується взяти на баланс Христинівського ВУЖКГ ще 7 водогонів: в с. Мала Севастянівка, с. Кузьмина Гребля, с. Углуватка, с Шукайвода, с. Івангород, с. Іванівка, с. Козаче. Виробничий лабораторний контроль якості води в 2021 році здійснювався лише на комунальному водогоні міста. Його результати за 2021 рік: досліджено 106 проб води на мікробіологічні показники, всі в межах норми; 35 проб на санітарно-хімічні показники, з них 7 не відповідали вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», що склало 20%. З них 6 проб по нітратах і 1 проба по загальній жорсткості. Всього досліджено на вміст нітратів 19 проб, в 6 пробах перевищення-31.6%.58 проб води досліджені на органолептику, всі в нормі.

Лабораторний контроль якості води в 2021 році здійснювався і в школах. Досліджено 19 проб води на мікробіологічні показники, всі в межах норми.

На обліку є також цех водопідготовки в с. Сичівка, де згідно даних виробничого лабораторного контролю вода відповідає вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10, та пункт розливу питної води біля автовокзалу, куди постачається вода з цеху водопідготовки.

В сільській місцевості по суті водокористування населення і об’єктів здійснюється, а відомчий лабораторний контроль не проводиться. Така ситуація тягнеться вже не один рік.

Вищенаведені результати якості води свідчать про те, що водозабори потребують встановлення установок по очистці води. Глобально це питання на сьогоднішній день не вирішене.

Питання забезпечення населення територіальної громади якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою буде заслухано на засіданні комісії з питань ТЕБ та НС Христинівської міської ради.

Інші статті

Всі статті