Меню Євгена Клопотенка чи нові вимоги до харчування

  • 490

Фото без опису

З 1 січня 2022 року вступила в дію постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 в якій уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти.

Такі зміни прийняті з метою врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування.

Нове меню передбачає зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення овочів, фруктів і м'яса.

Враховуючи всі ці вимоги і було запрошено Є. Клопотенка та його команду до створення нових страв, які б оновили меню закладів освіти. Вони розробили збірник рецептів, дотримуючись постанови, за яким більшість страв мали б готувати для школярів, але з рештою їх почали впроваджувати і дитячі садочки. 

«Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а потім своїм дітям, а далі внукам», заявляв Євген Клопотенко.

Водночас оновлене харчування сподобалося не всім. Батьки обурюються малими порціями та високими цінами, кухарі кажуть, що діти не будуть їсти несолену їжу і несолодкі напої.

У старому меню було дійсно забагато солі і цукру, а також напівфабрикатів та продуктів із борошна.

«Набір ваги найчастіше спровокований саме цукром та надлишком солі. У харчуванні в закладах освітив раціоні їх обмежили, і це досить правильна тактика щодо здоров’я нашої нації».

Очевидно, що нове меню сподобалося не всім батькам і дітям, тому що, по-перше, вони не звикли до здорової їжі, по-друге, кухарі ще не навчилися правильно готувати запропоновані в меню страви, недостатньо сучасного технологічного обладнання.

Хотілось би наголосити, що нове меню (Клопотенком воно розроблене, чи ким би воно не було розроблене) – це не є догма. На даний момент законом для нас є тільки нові норми харчування (це 305 постанова Міністерства охорони здоров’я), які є обов’язкові до виконання. Це є дорожня карта: яким чином потрібно формувати наші меню.

Але в більшості нові страви сприйнялися батьками і учнями як покращення харчування. А ось деякі рецепти від Клопотенка, які сподобалися дітям в наших закладах освіти:суп гороховий з грінками, суп український з галушкам, нагетси, бігос з гречкою, кебаб з кисломолочним сиром, пастуший пиріг, чахохбілі з куркою, рибні тефтелі в сметанно-томатному соусі, вермішелево-сирна запіканка в сметанному соусі, манний пудинг з яблуком, яблука запечені з кисломолочним сиром, суфле з вареного курячого м’яса, котлета рублена з курятини. рибна паличка з яйцем. фішболи в томатному соусі, суфле яєчне.

Не сподобалися котлета морквяна, кисіль молочний (діти сказали, що вигляд і консистенція киселю не смачна). Дітки в першу чергу «їдять очима».

Ніхто зараз і не згадує про сосиски та ковбасу, плавлений сир у старому меню,що так сильно обурювало персонал закладів освіти. Уявіть, що раніше в раціоні дітей п’ята частина всіх страв з м’яса припадала на ковбасу та сосиски. Зі шкільного харчування їх взагалі вилучили через високий вміст солі та низьку якість сировини.

Тому, боятися оновленого меню не варто, навіть якщо дитина раніше не куштувала нічого схожого, адже все це – питання звички.

Хочемо відмітити, що фінансова сторона даного питання теж дуже важлива. Кожна територіальна громада сама вирішує питання вартості харчування дітей пільгових категорій та першокласників. Христинівська ТГ вирішила, що з 01.02.2022 року за рахунок коштів місцевого бюджету, вартість харчування в школах - збільшиться до 18 грн., в дитячих садочках – 30-35 грн. (раніше вартість була 10 грн. для школярів та 27 грн. в дитсадках). Це дасть змогу покращити рівень організації харчування, забезпечити дітей ТГ раціональним і якісним харчуванням.

Ми б всі мали поставити перед собою мету, будувати нашу майбутню здорову націю.

Інші статті

Всі статті