Бібліотеки та цифрова освіта

  • 234

Фото без опису

Українська бібліотечна асоціація з січня 2020 року – партнер проєкту Міністерства цифрової трансформації України «Дія. Цифрова освіта», що є складовою національного проєкту «Дія», за яким передбачається створення онлайн-сервісів державних послуг.

Наша бібліотека долучилась до цього національного проєкту. Структурні підрозділи центральної бібліотеки, в яких є комп’ютери, підключені до Інтернету, надають змогу користувачам бібліотек безкоштовно пройти навчання на національній онлайн-платформі з цифрової грамотності.

Наша бібліотека входять до мережі цифрових хабів, де власне й можна безкоштовно отримати доступ до сайту «Дія. Цифрова освіта» та пройти навчання з цифрової грамотності. Також у бібліотеках можна проконсультуватися щодо окремих можливостей та послуг «Дії», бібліотекарі, які постійно самі навчаються, беруть участь у вебінарах, допомагають вчитися іншим. Постійно проводимо безкоштовне навчання, як для окремих громадян так і груп, освіта й вік не має значення.

Щоб користувачі нашої громади мали змогу користуватись послугами, які надає цей проєкт, в рамках програми, які підтримав Президент України, 11 бібліотечних філій отримали 22 комп’ютери. В сільських бібліотечних закладах жителі можуть використовувати сучасні інформаційні технології.

Не всі жителі Христинівщини мають дома комп’ютерну техніку, не всі мають достатньо знань володіння нею. Щоб не їхати за десятки кілометрів, багато справ можна вирішити в місцевій бібліотеці.

Адже сьогодні електронні форми надання послуг громадянам розвиваються швидкими темпами за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем. І незабаром для всіх жителів Христинівщини не буде проблемою сплатити комунальні платежі, оформити пільги, пенсії, субсидії, записатись на прийом до будь-якого спеціаліста, керівника чи лікаря тощо.

Саме книгозбірні завдяки діям Української бібліотечної асоціації, що підписала Меморандум про співпрацю з Міністерством цифрової трансформації у сприянні розвитку цифрової грамотності, стали першими хабами для бажаючих навчатись на онлайн-платформі.

Тому зростає роль бібліотек у житті громади, в освоєнні нашими земляками сучасних інформаційних технологій.