Христинівський сектор УДМС у Черкаській області інформує іноземців та осіб без громадянства щодо набуття громадянства України за територіальним походженням

  • 331

Підстави для отримання послуги

Відповідно до статті 8 Закону України «Про громадянство України», особа без громадянства або іноземець, який подав зобов’язання припинити іноземне громадянство, та подав заяву про набуття громадянства України, а також його неповнолітні діти, реєструються громадянами України, якщо така особа (один з варіантів):

  • сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра, син чи дочка, онук чи онука народилися або постійно проживали до 24 серпня 1991 року на території, яка стала територією України відповідно до Закону України Закону України «Про правонаступництво України»;
  • сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра народилися або постійно проживали на інших територіях, що входили на момент їх народження або під час їх постійного проживання до складу Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Української Держави, Української Соціалістичної Радянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР).

Як отримати послугу

  1. Зібрати необхідні документи;
  2. Звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання;
  3. Подати заяву разом із необхідними документами;
  4. Дві фотокартки розміром 3,5 x 4,5 см (зроблена протягом останніх 6 місяців);
  5. Отримати довідку про реєстрацію особи громадянином України (що є підставою для оформлення паспорта громадянина України) у територіальному органі або підрозділі ДМС України за місцем проживання.

Вартість послуги та пільги

Оплату за набуття громадянства України не передбачено.

Подача заяви

Заява подається особисто, одним із батьків дитини або іншим законним представником дитини.

Необхідні документи

Під час подання заяви та інших документів з питань громадянства пред’являється паспортний документ або документ, що його замінює та посвідчує особу заявника, а також документ про проживання заявника на території України або про його постійне проживання за кордоном. У разі потреби подається засвідчений переклад тексту документа українською мовою.

Крім того, в залежності від підстав для набуття громадянства, подаються документи, визначені п. п. 24-44 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвердженого Указом Президента України "Питання організації виконання Закону України «Про громадянство України».

Термін розгляду заяви

До трьох місяців.

Результат отримання послуги

Набуття громадянства України.

Строк дії документу, що є результатом отримання послуги

Не обмежений.

Підстави для відмови у наданні послуги

  • відсутність підстав для отримання послуги;
  • невідповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України.