Відбулася робоча нарада з представниками ДСНС України у Черкаській області

  • 170

Фото без опису

21 липня 2021 року відбулася робоча нарада щодо діяльність місцевих пожежних команд на території Христинівської територіальної громади.

Участь в нараді взяли перший заступник міського голови Володимир Валюк, заступник начальника Уманського районного управління ГУ ДСНС України в Черкаській області – начальник відділу цивільного захисту Олександр Ганзюк, головний фахівець цивільного захисту 14 ДПРЧ Управління ДСНС України в Черкаській області Артем Гуня, начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, інвестиційно-економічного розвитку та цивільного захисту населення Іван Рябоконь та головний спеціаліст відділу Максим Бичок.

В ході засідання Олександр Ганзюк зазначив, що аналіз пожеж в сільських населених пунктах громади та бойових дій по їхньому гасінню показує, що одним із головних чинників, які визначають розміри негативних наслідків, є відносно низький рівень організації пожежогасіння в сільській місцевості та відсутність підрозділів місцевої пожежної команди (МКП). Також на стан пожежної безпеки сіл впливає значна віддаленість деяких населених пунктів від пожежного підрозділу, стан доріг по маршруту прямування та неякісний телефонний зв’язок або його відсутність. Так, наприклад, середня віддаленість населених пунктів від місць дислокації МПК чи державної пожежної частини складає близько 20 км, при нормативних вимогах 5 км. Наявні підрозділи МПК та державної пожежної охорони (ДПО) (15 ДПРЧ У ДСНС України у Черкаській області) не в змозі вчасно прибути до місця події.

Як і раніше, ліквідація переважної більшості пожеж в сільських населених пунктах продовжує здійснюватися виключно пожежно-рятувальними підрозділами ДПО, робота по врятування людей та ліквідації пожеж з незначними збитками яких не ефективна, в силу своєї відносної віддаленості (радіус виїзду пожежно-рятувального підрозділу не повинен перевищувати 3 км) від більшості населених пунктів. Гасіння пожеж в сільській місцевості відбувається без участі підрозділів МПК.

Саме з цією метою в 2010-2012 рр. були створені МКП в смт. Верхнячка, с. Шельпахівка та с. Кузьмина Гребля. Зусилля, витрачені на створення цих команд, не минули марно, адже в даних населених пунктах з’явилася сила, яка здатна оперативно протистояти вогню. На сьогоднішній день боєздатність цих підрозділів вкрай обмежена по причині відсутності належного фінансування.

З початком реформи в Державній службі України з надзвичайних ситуацій та відповідно до «Стратегії реформування системи ДСНС», схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25 січня 2017 р. № 61-р, з 2017 році передбачається покладення повноважень із забезпечення пожежної безпеки населених пунктів і територій на органи місцевого самоврядування. А це, відповідно, робота із створення та функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони в сільській місцевості, враховуючи досвід країн-членів Європейського Союзу.

Враховуючи вищезазначене, роботу зі створення МПК потрібно продовжувати, адже це забезпечує оперативне і швидке реагування на ліквідацію пожеж та інших надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути на території того чи іншого сільського населеного пункту. А це, без перебільшення, десятки тисяч гривень врятованого, роками нажитого майна громадян, їх господарств, домівок, а можливо навіть врятовані людські життя.

З метою покращення протипожежного захисту населених пунктів та об’єктів розташованих на території області, попередження загибелі та травмування людей при пожежах, було прийнято розпорядження Черкаської ОДА від 24.12.2010 року № 375 «Про створення місцевих пожежних команд в населених пунктах області».

Аналіз виконання розпорядження за попередні роки свідчить про те, що воно не виконувалось з року в рік. Така незадовільна ситуація склалась внаслідок того, що при формуванні місцевих бюджетів та підготовці програм економічного розвитку, протягом останніх років кошти на створення та утримання підрозділів МКП взагалі не передбачались через їх відсутність, що потрібно виправити під час формування бюджету на 2022 рік.