Не паліть суху траву!

  • 276

З настанням весни мешканці міст та сіл починають прибирати свої присадибні ділянки та спалювати залишки сухої рослинності. В наслідок цього виникає загроза у збільшенні кількості пожеж в екосистемах.

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають значного збитку державі та, в першу чергу, навколишньому середовищу, можуть спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів і лісові насадження. При згоранні 1 т рослинних залишків у повітря надходить близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. У тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопрен, що здатен викликати ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільнюються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

Тому закликаємо громадян відмовитися від практики спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків. Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, а й призводить до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

Слід бути особливо обережними з вогнем:

  • очищати місце, призначене для вогнища, від сухої трави, листя, гілля;
  • не розкладати багаття поблизу звисаючих крон дерев, в хвойних молодняках, серед сухого очерету;
  • не залишати вогнище без нагляду;
  • не залишати місць відпочинку, не переконавшись, що вогонь погашено.

Пам’ятайте! Кожен акт підпалу – це злочин проти природи за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.